Omlægning til WordPress

Nå, nu er det snart ved at være et år siden jeg sidst fik skrevet noget på blog’en her, så mon ikke det er ved at være tid til lidt nyt …?

Der er – som sædvanlig – ikke fordi det har skortet på emner at skrive om: Sara er begyndt i 1. klasse, Ida er blevet “en af de store” i børnehaven, Sting har udgivet endnu et album på Deutsche Grammophon, et bryllup er under opsejling(!), og generelt er vi alle blevet et år ældre – og måske også klogere.

Hvis vi lige skal runde emnerne, så er vi nu forældre til et “rigtigt” skolebarn, og Folkeskolen har naturligt nok ændret sig en del siden jeg gik i 1. klasse i 1982: Det er smartboards på væggen og fem kilo bøger i tasken, der er Forældreintra og digitale skolefotos, og der stilles umiddelbart noget højere krav til børnene end i min tid (så vidt jeg husker!). Heldigvis er Sara glad for at gå i skole, og jeg er blevet valgt ind i skolebestyrelsen, så jeg lærer også en masse om “den nye Folkeskole”.

Ida – og resten af “Krudtuglerne” – er nu de store i Vorupparkens Børnehave, og de skal såmænd starte i førskole allerede efter Påske! Hun er stadigvæk meget glad for sin børnehave, og de laver stadigvæk lige mange aktiviteter med børnene, så hun bliver også udfordret.

Stings seneste album hedder “Symphonicities”, og består af genindspilninger af mange af hans numre, men udsat for The Royal Philharmonic Concert Orchestras behandling. Umiddelbart kunne dette lyde som endnu en “fuser” – disse “rock-star goes classic”-projekter har det med at blive noget søgte – men det er faktisk en rigtig god plade! Arrangørerne har fået frie hænder til at fortolke numrene, så det ender sjældent i den ligegyldige gang stygersuppe, som man ofte hører på sådanne albums. F.eks. indledes pladen med den gamle Police punk-klassiker “Next to you” udsat for symfoniorkester! Det er måske ikke pladens mest vellykkede nummer, men hvis man kan sætte et symfoniorkester til at spille Andy Summers’ over 30 år gamle guitarriff, så er alt muligt! Det, der gør pladen unik er dog, at det ikke udelukkende er Stings “kendte” numre, der har fået en omgang i den symfoniske tørretumbler; der er også blevet plads til en række af hans mindre kendte numre, heriblandt min egen personlige favorit, The Pirate’s Bride. Sting har netop givet to koncerter med The Royal Philharmonic Concert Orchestra på Det Kongelige Teater i København, men jeg nåede desværre ikke at få billetter – øv!

Og så var der noget med et bryllup … Ja, Gitte og jeg skal giftes den 18. september i Skjoldhøj Kirke!

Nå, men det jeg egentlig ville skrive om i dette indlæg var, at der er kommet en ny motor i maskinrummet her på hjemmesiden – nærmere bestemt har jeg omlagt siden fra CMS-systemet Serendipity til WordPress. Og hvorfor nu det? Da jeg i sin tid oprettede en blog her på siden, valgte jeg systemet Serendipity til formålet, og det har fungeret fint, men tiden er ved at løbe fra projektet: Det er – ligesom WordPress – et open-source-system, der udvikles af frivillige, men gruppen af udviklere er markant mindre end udviklergruppen bag WordPress, og det gør, at systemet lige så stille sakker bagud i forhold til de krav, der efterhånden stilles til hjemmesider. Specielt findes der ikke nær så mange udvidelsesmuligheder (plugins) til Serendipity, og det var det, der gjorde udslaget for mig.

Derudover har WordPress den store fordel, at det kan håndtere både blogindlæg og statiske sider. Dvs. at jeg med WordPress kan styre alle dele af hjemmesiden samme sted fra. Serendipity håndterede kun blog-delen, mens de statiske sider (f.eks. min Profilside) skulle redigeres med et eksternt program.

Rent praktisk foregik flytningen ved, at jeg eksporterede alle mine blogindlæg som et RSS-feed fra Serendipity, og dette feed kunne så importeres i WordPress – nemt og smertefrit, og dog … Ud over lidt problemer med at specialtegn (æ,ø,å og andet) til tider gik i kludder, var det store problem, at de kommentarer, der var kommet på blogindlæggene ikke blev flyttet med over, så disse måtte jeg indtaste igen manuelt. Til det formål hentede jeg plugin’et Better Comments Manager som gjorde, at jeg f.eks. kunne redigere tidspunktet for kommentaren, så den matchede den oprindelige dato.

Herefter skulle alle de statiske sider flyttes over, og det gik for det meste også smertefrit ved hjælp af simpel copy-paste.

Den store udfordring var at få flyttet de sider, der indeholder forskellige former for dynamisk indhold – f.eks. Gæstebogen eller siden med Midi-filer. På disse sider finder der noget PHP-kode, som gør, at man kan interagere med siden, f.eks. vælge en midi-fil på listen og så få den spillet. Eftersom hele WordPress også bygger på PHP, og alle sider bliver genereret dynamisk ved hjælp af diverse PHP-funktioner, så er det ikke helt ligetil at få afviklet sin egen PHP-kode på siderne. Heldigvis findes løsningen i form af plugin’et Exec-PHP (eller lignende plugins med samme funktionalitet). Med dette plugin installeret kan man skrive PHP-kode på sine sider og få den afviklet som før.

Dog stødte jeg ind i en enkelt problem, nemlig at WordPress’ indbyggede editor kunne finde på at indsætte HTML-koden for linjeskift (<br>) i koden og derved ødelægge PHP-koden. Løsningen på dette problem er ikke så elegant, men den virker: Først installeres plugin’et Disable Texturizer, og derefter modificerer man filen formatting.php i mappen ‘wp-includes’ som beskrevet i denne denne opskrift. Herefter skal man blot indtaste <!–PLAIN_TEXT–> øverst på sin side, og så er de uønskede koder væk! Ulempen ved denne metode er, at de ændringer, man laver i filen formatting.php bliver overskrevet, når man opdaterer WordPress, så husk at have en backup liggende.

Af andre nyttige plugins, jeg har installeret, vil jeg nævne disse:

 • Aksimet: Tjekker alle kommentarer for spam – meget effektivt
 • Bad Behavior: Beskytter WordPress mod angreb fra spambots
 • Better Protected Pages: I WordPress kan man sætte et kodeord på sine sider, men der findes som standard ikke nogen måde at logge ud af siderne igen. Med dette plugin får man den mulighed, og selve login-siden bliver også noget pænere at se på
 • Exclude Pages from Navigation: Simpelt lille plugin, der giver mulighed for, at man kan oprette statiske sider, uden at disse vises i den automatisk genererede menu (som ellers er standard-opførslen i WordPress).
 • Login Lockdown: Beskytter administrationsdelen mod uautoriserede, automatiserede login-forsøg ved at blokere login-forsøg fra en given IP-adresse, hvis der registreres mere end tre forgæves login-forsøg
 • My Page Order: Giver et nemt interface til at styre rækkefølgen af sider i menuen
 • Search Engine: Forbedret søgefunktion
 • Smart Archives Reloaded: Plugin, der viser et arkiv over gamle blogindlæg på en pænere måde end WordPress’ indbyggede arkivfunktion
 • Vice Versa: Lille plugin, der konverterer et blogindlæg til en statisk side eller omvendt. Praktisk, hvis man ved en fejl opretter den forkerte type.

Der er ikke den store synlige forskel på siden før og nu, bortset fra et mindre farveskifte i menuen (bare fordi!). Det er “motoren” der driver siden, der er blevet skiftet ud. I den forbindelse er koden blevet opdateret fra den – efterhånden gammeldags – HTML 4.01-standard til den mere fremtidssikrede XHTML 1.0 Transitional, og tegnsættet er gået fra ISO-8859 til UTF-8, som er et mere universelt tegnsæt, der – alt andet lige – skulle gøre siden mere tilgængelig for forskellige platforme.

Det var alt for nu – jeg skriver igen i september 2011!



Én kommentar

 1. Thomas Pedersen

  Tillykke med den nye “motor”, og interessant at læse om dine udfordringer med at flytte alt indholdet på hjemmesiden. Jeg benytter også WordPress på mine hjemmesider og det dur bare!

  Glæder mig til at læse dit næste indlæg i september 2011 😉

    (Citér)  (Svar)

  [Svar]

Skriv svar

XHTML: Du kan benytte disse tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

· © 2002-2024
·
· Om siden